Biografier er en populær genre. Der findes bøger om historiens vigtige personer, hvor man kan læse om konger, dronninger og historiske personer. Biografier baseret på nu afdøde forfattere og kunstnere, er ligeledes at finde på alverdens reoler. Man kan læse om deres liv og virke, og man kan få et indblik i en tilværelsen, som var i flere af samfundets klasser. Der kan være mange interessante og lærerige timer i sigte, hvis man dykker ned i kartoteket af biografier og erindringer, og ligger ens interesser i bøger, der omhandler vores tid, findes der et hav af bøger, baseret på erindringer fra nulevende personligheder.
Tag på rejse i nutiden
Det er ikke kun fortiden, der byder på begivenheder og erindringer, som er værd at tage et nærmere kig på. Der er flere nyere udgivelser, som er et bevis på dette, og du finder her et udvalg af de populære. I bogen “Verden er stadig ny” følger man Tv2 korrespondenten Rasmus Tantholm. Han fokuserer på oplevelser fra krigsramte Irak og Afganistan, og der lægges vægt på at fortælle om situationerne fra et menneskeligt perspektiv. Du kan læse historie, der handler om dem der lever i farezonerne, og gøre dig klogere på manden, “der tog ud, da de andre tog hjem”. Bogen “For at kunne leve” er en dramatisk og gruopvækkende fortælling af Yeonmi Park. Hun beretter om et liv i Nordkorea præget af fattigdom og ødelæggelse. Hverdagen var farlig, og stik imod rationel tankegang besluttede hun og moderen at tage flugten og drage mod Kina, selvom rejsen nemt kunne have kostet dem livet.
Bliv klogere på den danske subkultur
I bogen “Vangede Billeder” af Dan Turell kan man læse om livet som barn og ung i et middelklasse arbejderkvarter. Prosasamlingen udkom første gang i 1975, men er genudgivet i forbindelse med bogens 40 års jubilæum. I fortællingen kan du opleve datidens samfund med Dan Turells øjne, og blive klogere på hvordan verden så ud hos en, som ikke var helt tilfreds. Biografien “Michal Strunge – digtning og værker” er en historie om den populære digters korte liv. Den er baseret på efterladte noter, udgivelser, breve og tvudsendelser, og giver et dybdegående indblik i Michael Strunges litterære katalog og personlige liv. Ikke mindst er bogen et vidnesbyrd på Danmark i 1970 og 1980, og er man ikke allerede bekendt med tidens store forfattere og digtere i subkulturen, får man her muligheden. En bog der ligeledes omhandler Danmarks subkultur er “Pusher Mentor” af Ulrik Dahlin. Man hører her om en ung punker, der er aktiv i den antifascistiske bevægelse. Gode intentioner udvikler sig til vold og kriminalitet, og man kan læse om forfatterens tanker og erindringer fra tiden, samt den hårde kamp det var at få livet til at hænge sammen.
Man kan lære meget, hvis man beslutter sig for at gå på oplevelse i verden af biografier og erindringer, og ønsker man at blive klogere på de nye udgivelser og de populære værker, kan man nemt og hurtigt se her, eller klikke sig ind på siden http://www.gyldendal.dk/